al contingut a la navegació Informació de contacte

La Ruta de la Calç

LA RUTA DE LA CALÇ, és un itinerari de 12,6 km per fer a peu, amb BTT, cavall i, alguns trams, en cotxe, amb sortida i arribada al nucli urbà de Tarrés però que transcorre pels boscos del terme municipal d'aquest poble. S'anomena Ruta de la Calç perquè el seu eix vertebrador és el conjunt de forns de calç existents al terme i, concretament, a la zona dels Plans. A més, és una ruta que ens permet gaudir de l'impressionant patrimoni natural que són els Plans de Tarrés així com del paisatge rural com a testimoni de la petjada humana en el territori.

Què és un forn de calç?
És una construcció/excavació de planta circular i forma cilíndrica excavada en sentit vertical originant una cavitat semblant a una olla. Aquests forns s'utilitzaven per obtindre calç: és un producte obtingut de la pedra calcària -molt abundant als Plans de Tarrés- a través d'un procés consistent en sotmetre aquesta pedra a unes temperatures properes als 1000º centígrads. Això s'aconseguia als forns de calç i el procés de cuita s'allargava unes 72 hores. El producte resultant s'anomenava calç viva, i tenia moltes aplicacions. Per exemple, en pols, s'utilitzava per desinfectar i per conservar alguns aliments. Barrejada amb aigua, s'anomenava calç amarada i s'emprava en la construcció, per fer l'argamassa, per ensulfatar a vinya o per pintar i encalcinar.

El recorregut que oferim pels boscos de Tarrés esdevé una ruta excepcional per diversos motius:

Primer, possiblement els Plans de Tarrés sigui la zona amb més concentració de forns de calç de Catalunya. A Tarrés hi ha 60 forns de calç inventariats, dels quals la ruta senyalitzada possibilita veure un total de 28 forns. Per tant, permet veure'n una àmplia tipologia constructiva, amb diàmetre i alçada variable. Hi ha forns que són totalment excavats al terra, com un pou, com per exemple el forn dels Assèguils del Joan del Roig; altres cavitats són parcialment excavades i en part construïdes. Alguns forns són excavats a la terra, d'altres a la roca, també al tapàs; alguns s'ubiquen en marges, la majoria al coster. En definitiva una tipologia, varietat i diferent grau de conservació i/o restauració que esdevé un atractiu més de la ruta. Els Plans de Tarrés són el conjunt arqueològic de forns de calç més important de Catalunya.

Segon, destaquem el caire divers i complementari perquè la ruta lliga el patrimoni cultural (forns de calç) amb el patrimoni natural (natura i recursos) i el paisatge rural (conreus, marges, cabanes de volta). En diversos punts de la Ruta de la Calç, veureu un seguit de planells explicatius per conèixer tots els elements lligats al medi: la geologia, la botànica, els recursos naturals -pedreres per exemple-, les construccions rurals, el paisatge agrari...

Tercer, pel que fa al marc geogràfic, els Plans és com un petit altiplà, fet que ens possibilita gaudir, durant el recorregut, de tres punts d'una impressionant vista panoràmica (els Costers Morers, el Pla del Cintet i la Punta de Vilobí): s'observa tota la Conca de Barberà, el Montsant, la serralada Prelitoral, la Plana de Lleida, les serralades Prepirinenques...

Quart, a nivell de vegetació destaquem l'obac de les Comes de Montgrat on trobem les condicions d'humitat que possibiliten un bosc ufanós, productor d'ombra i virosta eterogènia. El tipus de vegetació és completament diferent a la resta del terme municipal: aquí el mantell vegetal cobreix completament el terreny. Hi ha el reboll, i l'oma, rara arrel de Catalunya que aquí ens deixa algun rastre. El pi blanc i el pi roig s'eleven verticals i agraïts. El sotabosc, aquí és molt variat i humit.

Cinquè, per incidir encara més en la diversitat de la Ruta, en els darrers anys i fruit de l'impuls de les energies renovables, la zona s'ha vist afectada per la construcció del parc eòlic de la serra de Vilobí. El recorregut permet veure de prop aquests grans aerogeneradors -80 metres d'alçada- que s'han convertit en referents moderns del paisatge, entroncant passat i futur.

En resum, en fer el recorregut, veureu el caire divers de la Ruta, basada i estructurada entorn dels forns de calç, però localitzada en un marc geogràfic determinat, els Plans, caracteritzat per un alt valor natural, que oferia a la gent del territori uns recursos específics que, degudament explotats per l'home, han suposat la creació, al llarg dels segles, d'un paisatge rural definit.